KNJIŽEVNA VEČER

MANFRED SPITZER: DIGITALNA DEMENCIJA

Za književnu se večer tražilo mjesto više!

22. studenog 2023. u našoj smo školi organizirali književnu večer o temi koju otvara knjiga njemačkoga neuroznanstvenika Manfreda Spitzera.

Gošće ovoga javnog događanja bile su izv. prof. dr. sc. Marina Merkaš koja provodi projekt Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece te doktorandice Ana Žulec Ivanković koja se bavi slikom o tijelu i korištenjem Instagrama kod srdenjoškolaca i Matea Bodrožić Selak koja se pametnim telefonima u komunikaciji. Razveselilo nas je prisustvo velikog broja naših učenika i roditelja te spremnost s kojom su dijelili svoja iskustva što ukazuje na  potrebu razgovora o ovom problemu.

Učenici su izrazili zabrinutost zbog posljedica pretjerane uporabe pametnih telefona i digitalne tehnologije, postavljali su pitanja gošćama i zajedno pokušavali pronaći rješenje za gubitak kontrole, manjak tjelesne i društvene aktivnosti te rastuću anksioznost.

Dakle, što nam je činiti?!

Prenosimo ovdje nekoliko savjeta samog autora:

  1. Hranite se zdravo!
  2. Svaki dan krećite se pola sata!
  3. Budite svjesni vremena i mjesta! Budite prisutni sad i ovdje!
  4. Pomažite drugima!
  5. Trošite na doživljaje, a ne na stvari!
  6. Pjevajte!
  7. Smiješite se!
  8. Provodite vrijeme u prirodi!
  9. Ugodni razgovori, zajednički obrok, zajednička aktivnost – to nam ispunjava život, tri prijatelja uživo čine nas sretnijim od tristo virtualnih!
  10. Izbjegavajte digitalne medije!

Književnu večer organizirale i vodile:

Suzana Ven Rakić, prof.

Sanja Šepac Dužević, prof.