Obilježeni Dani Erasmusa u Upravnoj školi Zagreb

Ove jeseni, od 9. do 14. listopada, 7. godinu zaredom održani su  #ErasmusDays – prigodna godišnja manifestacija kojom se u cijelom svijetu istovremeno obilježava uspjeh programa Erasmus+.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport koji već više od 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima građana svih generacija.

Ove godine po prvi puta Dani Erasmusa obilježeni su i u našoj školi.

Naime, naša škola je od 2016. godine kontinuirano uspješno aplicirala i provela ukupno 8 Erasmus+ projekata u Ključnoj aktivnosti 1 u sklopu kojih su ostvarene mobilnosti više zaposlenika škole. Nastavnici koji su sudjelovali u ovim projektima su novostečena znanja i iskustva implementirali u svoj redovan rad u nastavi te su osmislili i nekoliko novih školskih projekata i aktivnosti za učenike kao što su Dan Europe, Međunarodni dan obrazovanja i slično.

U prostorima škole postavljena je prigodna izložba koja nas je podsjetila na naša dosadašnja Erasmus+ iskustva i mjesta koja smo posjetili u sklopu ostvarenih mobilnosti.

U ponedjeljak 9. listopada u prostoru školske čitaonice održano je i javno predavanje koje je izazvalo veliki interes kod naših učenika, a koje se prenosilo i uživo putem live streama na školskom Instagramu.

Ravnateljica škole Suzana Hitrec u uvodnom je izlaganju istaknula dosadašnje uspjehe škole u sudjelovanju Erasmus+ programa te novostečena znanja i aktivnosti proizašle iz ovih projekata.

Školska pedagoginja Marija Hazdovac prezentirala je sva naša Erasmus+ iskustva te teme, sudionike i ciljeve međunarodnih školskih projekata.

Nastavnica Celestina Škeljo predstavila je novi Erasmus+ projekt pod nazivom EU Skills4U, ujedno prvi školski projekt u Ključnoj aktivnosti 1 za Mobilnost pojedinaca u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, u sklopu kojeg će učenici naše škole po prvi put dobiti priliku natjecati se uživo na međunarodnom strukovnom daktilografskom natjecanju u Poljskoj i odraditi stručnu praksu kod poslodavaca u Njemačkoj. 

Nastavnica Andrea Wawrzynek, predsjednica Hrvatskog stenografskog društva, prezentirala je međunarodno strukovno natjecanje Intersteno i podijelila vlastito iskustvo višegodišnjeg uspješnog sudjelovanja.

Koordinatorica i voditeljica programa bila je nastavnica Sanja Cetinjanin Thes koja je zaključno pozvala sve učenike da se i sami odvaže na priključivanje ovoj globalnoj obrazovnoj zajednici i ostvare svoje prve profesionalne uspjehe.

Snimke održanih prezentacija pogledajte ovdje.

Video: