Dan obrnutih uloga – 21.3.2023. u našoj školi učenici i zaposlenici zamijenili su uloge

Učenici su jedan dan radili poslove nastavnika, ravnateljice, pedagoginje, edukacijske rehabilitatorice, knjižničarke, referentice u učeničkoj referadi, voditeljice smjene, domara i spremačica. U projektu su aktivno sudjelovala  42 zaposlenika (35 nastavnika i 7 zaposlenika na nenastavnim radnim mjestima) i 206 učenika (192 na radnim mjestima nastavnika, a 14 na nenastavnim radnim mjestima).

U utorak 21. ožujka  192 učenika, pojedinačno, u paru ili u maloj grupi pripremili su i izveli nastavu iz gotovo svih nastavnih sati. Upisivali su nastavne sadržaje i izostanke učenika u e-Dnevnik, koristili se različitim nastavnim metodama i strategijama za uspješno poučavanje, izrađivali i provodili različite kvizove za ponavljanje…

Učenica ravnateljica koordinirala je rad ostalih učenika na nenastavnim radnim mjestima, organizirala sastanke, odlazila na nastavu te komunicirala s medijima.

Učenica pedagoginja razgovarala je s drugim učenicima o strategijama za uspješno učenje, pratila kvalitetu održanih nastavnih sati, surađivala s ostalim zaposlenicima na zajedničkim poslovima te vodila dio projektne dokumentacije. Učenica edukacijska rehabilitatorica održala je radionicu o prihvaćanju različitosti, pratila je nastavu, surađivala s učenicima nastavnicima u zbornici te obilježila prigodnim tekstom na web stranici škole Svjetski dan Down syndroma.

Učenice knjižničarke pripremale su izložbu za kulturnu i javnu djelatnost škole, obrađivale knjige, zaduživale i razduživale knjige te preporučivale literaturu ostalim učenicima i djelatnicima. Učenice voditeljice smjene organizirale su rad, radile izmjene u rasporedu za nastavnik koji su zbog bolesti bili odsutni, kuhale kavu za okrjepu učenicima nastavnicima preko velikog odmora te vodile sve potrebne evidencije. Učenica u učeničkoj referadi izdavala je potvrde, odgovarala na telefonske upite i elektronsku poštu te komunicirala sa strankama. Učenici domari otklanjali su kvarove po školi, a učenice spremačice brinule su se da škola bude čista i uredna.

Svi smo se dobro zabavili i puno naučili! Kako nam je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati i medijsku reportažu iz naše škole.

Kako je biti ravnatelj, profesor, spremačica ili domar? Učenici zagrebačke škole isprobali “život odraslih”