In memoriam: Luko Paljetak (1943. – 2024.)

  • Kategorija objave:Knjižnica

                                  

  In memoriam

            Luko Paljetak (rođen 1943. u Dubrovniku, umro 2024. u Dubrovniku)

Pjesnik, prevoditelj, urednik, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac, slikar.

Bio je redovni član HAZU-a,  dopisni član SAZU-a (Slovenske akademije znanosti in umetnosti), član Akademije ruske književnosti.

 Stihovi Luke Paljetka naraštajima djece bili su prvi susret s poezijom, s književnošću uopće, a zbirka „Miševi i mačke naopačke“ prvi puta je objavljena 1973. Iste godine ovjenčana je nagradom Ivana Brlić- Mažuranić.

Uglazbljenu pjesmu poslušajte:

“Ne pišem pjesme nigdje nego tu gdje me stignu” – tako je govorio, pisao i stvarao akademik Luko Paljetak – svakodnevno, neopterećeno, prirodno, nadahnuto. U poeziju je pretvarao sve što je vidio, omirisao, osjetio, naslutio. Volio je život, djecu, svoj Dubrovnik, književnost.


„Mene je uvijek zanimalo u književnosti ne samo djelo nego i okolnosti u kojima je djelo nastajalo, a to znači sve ljudske okolnosti, kako je pisac to radio, što je radio, zašto je radio, kako se osjećao… Ja sam onaj koji ne zanemaruje biografije pisca“, istaknuo je jednom prigodom Paljetak.


 Pisao je dramske tekstove i igrokaze, ali i razmjerno velik broj radiodrama namijenjenih odrasloj publici. Bio Pjesnik je s više od 60 zbirki poezije, dramski pisac, esejist i kritičar. je i vrstan prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Među ostalim, preveo je djela ShakespeareaByronaWildeaJoycea iPrešerna.

“Učite svoj jezik neprestano, posebice mogućnosti naše jedinstvene, elastične sintakse; budite kao prevodioci onako savršeni kao engleski butleri, savjesni sluge onih koji su i sami bili sluge svoga poslanja. Prevodilački posao važan je za shvaćanje cjeline svijeta nakon pada Kule babilonske…”Mnoge su njegove pjesme uglazbljene i tako postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture: “U svakom slučaju te volim”, “Na Stradunu” i mnoge druge. 

 Bogati stvaralački opus Luke Paljetka pronađite na linku: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/clanstvo/clan/luko-paljetak