Yoga and meditation: Be a great teacher, Be your best self

U okviru Erasmus+KA1 projekta „Osobna dobrobit u školi“, stručna suradnica knjižničarka Zrinka Hrvoić Dukić sudjelovala je na edukaciji: “Yoga and meditation for educators: Be a great teacher, be your best self“ koja se održala u Firenci, Italija, od 8. do 13. 4. 2024., u organizaciji Europass Teacher Academy. Tečaj je vodio Christian Prestia, komunikolog i voditelj joge, acro joge i joge za djecu te kazališni učitelj.

Svrha edukacije bila je naučiti nastavnike i učenike kako smanjiti i izbjeći stres te razviti zdrave strategije za uspješno suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Kroz teorijski i praktični dio edukacije polaznicima je predočeno kako joga, svjesno disanje i meditacija kao važne tehnike mindfulnessa omogućuju učenicima i nastavnicima da poboljšaju svoju emotivnu ravnotežu i mentalno zdravlje te  razviju samosvijest. U teorijskom dijelu prikazano je  kako znanost opisuje dobrobiti joge, svjesnog disanja i meditacije kroz promjene koje se događaju u određenim područjima mozga zaduženim za pažnju i sposobnost donošenja odluka. Kroz praktičan i iskustven dio, a pomoću različitih igara i vježbi, polaznici su  usvojili alate pomoću kojih jogu, meditaciju i svjesno disanje mogu približiti učenicima i nastavnicima te otvoriti put da ove tehnike važne za razvoj fizičkog i mentalnog zdravlja postanu dio školske svakodnevnice.

Zadnji dan mobilnosti organizatori su posvetili kulturnim aktivnostima po Firenci i okolici.

Tečaj je osnažio socijalne i jezične kompetencije polaznika, ponudio primjere dobre prakse i omogućio povezivanje sudionika iz raznih zemalja Europe.