Večer u kazalištu 2024.

Dragi učenici, ljubitelji kazališta i oni koji će to postati,

ove školske godine za Večer u kazalištu odabrana je predstava temeljena na književnom predlošku hrvatskog autora Mate Matišića Moji tužni monstrumi, redatelja Vite Taufera, crnohumorna hit drama kazališta Gavella koju ćemo gledati 18. ožujka 2024.

Kazalište nije samo mjesto gdje se odvijaju predstave, nije samo umjetnost, već može značiti način života, a prije svega omogućuje duhovni rast pojedinca. Da biste produbili znanje, pred vama su projektni zadatci.

Kako biste se osnažili za pisano izražavanje doživljaja, učenici mogu odabrati neki od triju zadataka.  U svom će istraživačkom radu izraditi zbirku prezentacija o kazalištu.

Svaka grupa priprema prezentaciju u alatu Prezi o istraženim sadržajima.

Cilj projekta: istraživanjem pravila pisanja kazališnih kritika, povijesti kazališta i izradom kazališnog pojmovnika potaknuti razvoj ljubavi prema kazališnoj umjetnosti

Rok: dva tjedna od gledanja predstave te objave zadatka u Microsoft Teamsima

1. PISANJE KAZALIŠNE KRITIKE

Pomno pratite, analizirajte, a onda kritički i argumentirano vrednujte kazališnu predstavu. Istražite i pokušajte odgovoriti na brojne probleme koje otvara kazališna predstava, napišite kazališnu kritiku.

U programu uz predstavu Moji tužni monstrumi Mihanović piše: „(…) pisac (se) oglašava kao netko tko progovara kroz drugog, kako bi na pozornici oživio netko treći. (…) u ciklusu Moji tužni monstrumi otišao je još dalje u poigravanju zbiljom i fikcijom.

Istražite kako se pišu kazališne kritike, izdvojite najimpresivnije prizore i likove te opišite kostimografska i scenografska rješenja.Jesu li glumci uspjeli oživjeti dramske likove? Je li ostvaren dijalog predstave s publikom? Što je s glazbom i rasvjetom? Ostvaruju li oni svoju funkciju? Dramska predstava – mašta ili zrcalo stvarnosti?

 2. MALA POVIJEST GRADSKOG DRAMSKOG KAZALIŠTA GAVELLA

29. svibnja 1953. godine, skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu “Malog kazališta” u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište. Istražite tko je bio dr. Branko Gavella? Kako se dalje razvijalo kazalište i što je značilo za hrvatsku kulturu? Kako se mijenjalo kroz povijest? Koji su bili najznačajniji glumci? Redatelji koji su obilježili povijest kazališta Gavelle? Koje je danas značenje Gavelle na hrvatskoj kazališnoj sceni?

Na ova i druga pitanja potražite odgovore pretražujući Internet, ali i u razgovoru sa zaposlenicima Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

3. KAZALIŠNI POJMOVNIK

Sastavite rječnik od najmanje 30 do 50 natuknica kazališnih termina koji su vam zanimljivi ili nepoznati. Zadatak:

a) ponovite od kojih se odrednica sastoji, npr. leksikografski članak.

b) provjeri možeš li ponuditi bolje objašnjenje termina,  tako da ga sam/sama osmisliš

c) pretraži izvore informacija ili na neki drugi oblik prikupi podatke (npr. napravi kazališni rječnik mjesnog kraja iz kojeg potječeš, a za tumačenje nekih riječi pitaj izvornog govornika, na primjer baku/djeda)

d) predvidi hoće li tvoje kolegice/kolege razumjeti objašnjenje leksika

e) pripremi se za prezentaciju rječnika pred učenicima

f) provedi refleksiju: promišljaj o procesu istraživanja (o tijeku prikupljanja i usustavljivanja podataka) i samom uratku koji je stvoren radom, razmijeni iskustava učenja s drugim učenicima

g) provedi vrednovanje rječnika učenika koji je iza tebe abecednim redom prema opisniku za vrednovanje na dnu projektnog zadatka.  

Rješavajući neki od zadataka, učenici razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, radom u skupini i istraživačkim radom izoštravaju se jezično-komunikacijske sposobnosti pri govorenoj i pisanoj uporabi jezika, sposobnosti povezivanja spoznaja potaknuti izvornim tekstom i kazališnom predstavom, izgrađuju pozitivne vrijednosti i kritički promišljaju o svijetu, izražavaju osobne stavova kroz pisanu i govorenu riječ.

Nakon rada predstavnici grupa prezentiraju uratke.  U dogovoru s predmetnom nastavnicom objedinite prezentacije svih grupa u alatu Padlet te podijelite sadržaje na razrednoj / školskoj web stranici.

Opisnik za vrednovanje:

Predstavljanje odabranog zadatkaUčenik nije predstavio sebe  na početku prezentacije. Previše raznih opisa, nejasna i kaotična izvedba uloge. Učenik je predstavio zadatak, ali ne i sebe.    Neki su dijelovi prezentacije nejasni, izvedba uloge osrednja. Učenik je jasno predstavio sebe i zadatak.  Dobro odabran način prezentacije uratka, igranje uloge odlično.
Poznavanje sadržajaUradak je predstavljen na zbrkan način; loše samopouzdanje pri prezentiranju; nije argumentirano zašto je zadatak dobar.Zadatak je predstavljen na osrednji način; pomanjkanje samopouzdanja u nekim dijelovima prezentacije; nije do kraja jasno zašto je uradak dobar.Odlično predstavljen zadatak, sa sigurnošću i dobrim argumentima zašto odabrati baš taj uradak kao najbolji u razredu.  
Glas, glasnoćaTihi glas/ nedovoljno naglašavanje, monotono i dosadno.Predstavljači se dobro čuju. Neke riječi i informacije su naglašene kao važne.Predstavljači se dobro čuju, trude se naglasiti što je važno, koriste različitu glasnoću.   
Komuniciranje s publikomNema uključenosti razreda.Ograničena uključenost razreda (1-2 postavljena pitanja, komentara).Razred reagira na primjeren način, postavlja pitanja.    

                                                                                      Voditeljica projekta: Sanja Šepac Dužević, prof.