Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development

U okviru Erasmus+ KA1 projekta “Osobna dobrobit u školi” nastavnik Sociologije, Etike i Ljudskih prava Ante Babačić sudjelovao je na edukaciji Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development (Sretne škole: Pozitivno obrazovanje za dobrobit i razvoj životnih vještina) koja se održala od 19. – 24. veljače 2024. u Budimpešti (Mađarska) u organizaciji Europass Teacher Academy i edukatorice Dr. Tölgyesi Zsuzsanna (Converzum Tudomány Nyelviskola Zrt.).


Svrha edukacije je bila postizanje i razvijanje holističkog pristupa učenju koji kombinira akademsku izvrsnost s razvojem snaga karaktera i dobrobiti u školi. Pokazane su osnovne tehnike za korištenje mindfulnessa za treniranje uma, kao i primjeri primjene u razredu. Prezentirane su osnovne postavke pozitivne psihologije kroz relevantne međunarodne teorije i reference. Na edukaciji su usvojena znanja za korištenje novih tehnika za pozitivniji pristup nastavi, kao i vježbe osnaživanja rada u nastavničkom kolektivu.
Kroz rad u manjim peer grupama upoznat je sustav obrazovnih strategija i politika u području rada s učenicima s teškoćama i socioekonomskim nepovoljnim društvenim položajem u različitim europskim obrazovnim sustavima.
Organizatori su van redovne edukacije organizirali stručno vodstvo po Budimpešti i upoznavanje grada važne kulturne-povijesne važnosti Senandrija. Seminar je bio i prilika za umrežavanje i suradnju na novim europskim projektima.