Cirkus kroz „naočale“ Ljudskih prava

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Učenice 2. A razreda u sklopu nastave Ljudskih prava (nastavnik Ante Babačić) bile su na izvrsnom predavanju i radionici u KGZ, Knjižnici Kustošija, gdje nas je ugostila knjižničarka Sunčica Ostoić. Uspjela je spojiti našu nastavu i cirkus na vrlo kreativan način.

Cirkusant/Ekvilibrist i voditelj Udruge Cirkorama Nikola Mijatović nam je prikazao povijesni nastanak cirkusa i kako se kroz povijest odnosilo prema drugačijim ljudima (bili su mjesto bijega, utočišta ili iskorištavanja) i kako su se putem dresure iskorištavale divlje životinje (što je danas zabranjeno u Hrvatskoj), kako se odnosilo prema cirkusima u SAD-u, a kako u Europi, kako se radilo u cirkusu za vrijeme nacizma. Vrlo poučno je bilo vidjeti kako se demokratičnost razvijala u samom radu djelatnika cirkusa kako bi se izbjegla velika eksploatacija radnika.

Posebno nas je oduševilo s čime se danas bave cirkusi, odnosno kako su postali prostori edukacije i inkluzije, te kako se radi s umirovljenicima i malom djecom.

Za kraj smo dobili preporuke iz filmske umjetnosti koja je spojila cirkuske teme, kao i izvrsne knjige biografija poznatih klaunova i cirkusanata (koje možete pronaći u Gradskoj knjižnici Kustošija).