DiscoverEU

Imaš 18 godina i živiš u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+? Spremi se za upoznavanje Europe! 

Kad je sljedeći krug?

Trajat će od srijede 4. listopada 2023. u 12 sati do srijede 18. listopada 2023. u 12 sati (podne po srednjoeuropskom vremenu). Kad počne, na stranici će se pojaviti gumb za prijavu.

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+ koja ti nudi priliku da otkrivaš raznolikost Europe, učiš o njezinoj kulturnoj baštini i povijesti i družiš se s ljudima iz cijele Europe.  

Dobit ćeš putnu propusnicu i putovati uglavnom vlakom. Za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima rješenja su navedena u Pravilima.

Odabrani putnici dobit će Europsku iskaznicu za mlade s brojnim popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj i hranu.

Koja je procedura?

Za sudjelovanje treba ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođen između 1. siječnja i 31. prosinca 2005. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu
  • imati državljanstvo ili boravište* u jednoj od sljedećih zemalja: 

          – državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili      
          – trećoj zemlji pridruženoj programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. 

Više informacija u Pravilima, odjeljak „2. Uvjeti za sudjelovanje”.

Zatim treba sudjelovati u kvizu (osim onih koji se prijave kao članovi grupe).

Putovanje može trajati najmanje jedan, a najviše 30 dana, i to u razdoblju od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025. 

Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje dobit će potrebnu pomoć. Više informacija naći ćeš u odgovoru na pitanje C.13 među najčešćim pitanjima.

Mogu li putovati s prijateljima?

Svakako! Možeš putovati samostalno ili pozvati i prijatelje (najviše četvero), no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni se također prijavljuju s tvojom šifrom prijave. Više informacija naći ćeš u odgovorima na pitanja od B.5 do B.11 među najčešćim pitanjima.

Osim toga, putovanje možeš planirati zajedno s drugim sudionicima inicijative DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na Facebooku. Uključi se odmah i popričaj s drugim sudionicima.

Nakon odabira sudionika nacionalne agencije za Erasmus+ organiziraju sastanke kako bi im pomogle da se upoznaju i pripreme za putovanje.

Reci nam kako je bilo 

Odabrani sudionici automatski postaju ambasadori inicijative DiscoverEU. Kao ambasadora pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama – Instagramu, Facebooku, Discordu i/ili Twitteru. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš čak održati prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. 

Želim znati više! 

Zanimaju te prethodni krugovi prijava? U informativnim člancima o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

Europa te čeka. Napravi prvi korak.   

Posjetite i službenu stranicu: https://youth.europa.eu/discovereu_hr