Izvrstan rezultat na državnoj maturi

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Naša učenica 4.c razreda Lucija Marija Jurišić ostvarila je prvo mjesto u generaciji (od ukupno 28.917 pristupnika) na prvom roku ovogodišnje državne mature iz ispita Hrvatski jezik – školski esej.

A evo što je i sama Lucija rekla o svom velikom uspjehu:

Za državnu maturu iz hrvatskog jezika nisam se posebno pripremala, što smatram istinitim za mnogo učenika svoje generacije. Jer, kada bih usporedila svoju razinu stresa pri pisanju matematike ili prilikom obrane završnog rada, tijekom pisanja eseja sam se, zapravo, osjećala najsmirenije, ‘u elementu’.                                                                                              

U slobodno vrijeme čitam i pišem vlastite priče, analize te eseje o raznolikim temama, što mi je znatno pomoglo obogatiti vokabular, prenijeti misli na papir bez mnogo poteškoća i (a ovo je za esej najbitnije!) razviti sposobnost kritičkog razmišljanja. Isti se učinak, naime, može postići rješavanjem križaljki, bilježenjem nepoznatih ili slabo poznatih riječi te pronalaženjem njihova značenja, ali i raspravljanjem, bilo sa samim sobom ili s drugom osobom. Ovo sve pomaže učvrstiti temelj našeg poznavanja hrvatskog jezika, tj. omogućuje nam da mi vladamo jezikom, a ne on nama.

Bitno je nametati si prepreke u područjima u kojima zapinjemo, a radilo se to o matematici, hrvatskom, engleskom ili bilo kojem drugom predmetu, najbitnije je stimulirati um novim, zabavnim izazovima, da ga držimo „oštrim“.

Iznimno smo ponosni na našu učenicu Luciju Mariju te joj želimo puno uspjeha u daljnjem školovanju.

Pohvale i nastavnici Suzani Ven Rakić koja je Luciju Mariju pripremala 4 godine za ovaj završni ispit.

Da bismo ostvarili svoje snove, trebamo, ne samo planirati, već i vjerovati!