Breakfast Club – svaka sličnost je slučajna

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Tijekom nastavne godine 2022./2023. u našoj školi je organiziran Breakfast club, klub čitalaca, gledalaca i kritičkih promišljatelja društva oko nas. Glavni cilj kluba je razvoj kompetencije kritičkoga mišljenja kod učenika putem književnosti i filmske umjetnosti, koja primarno zanima mlade i koja je njima aktualna.

Klub je nastao na inicijativu učenice Marije Lucije Jurišić (4.C) i uz mentorstvo nastavnika Sociologije Ante Babačića.

Naša mala i “moćna” grupica se sastajali tijekom godine na razne teme iz spektra izvedbene umjetnosti (Marina Abramović), slikarstva, glazbe, filma (Panic room, Menu), religije (strip/film Persepolis, uloga žene u Bibliji), politike (radikalizacija društva, rat i odnosi u ratu), psihologije (knjige T. Eriksona: Okruženi narcisima, Okruženi lošim šefovima, Okruženi idiotima, Okruženi psihopatima), sociologije (koncept True Colors – Rob Lowry) i feminizma (Andrea Dworkin i Valerie Solanas), a posebno s našim “novim” prijateljima ChatGPT i CharacterAI (etika, moral i filozofija).

Imali smo svoju malu oazu iznošenja vlastitog mišljenja, bez da nas se kritizira, učili kako komunicirati s onima s kojima se vrijednosno ne slažemo kao i kako sve navedeno argumentirati, uvijek s dozom humora i empatije.

Namjena aktivnosti je podizanje vizualne kulture učenika. Poticanje na čitalačku kulturu (neformalni pristup čitanju). Otkrivati dobrobit biblioterapije. Učenice su razvijale vrijednosti: solidarnosti, jednakosti, pravednosti, slobode, tolerancije, empatije, ljudskih prava i inkluzije.

Po uzoru na filmski naslov koji nam je obilježio ovu godinu, svima vama koji nam se niste priključili, a posebno onima koji imaju želju da se ovaj klub nastavi i dalje okupljati neka se jave nastavniku iz sociologije, našem mentoru, su-voditelju i donositelju slatkiša na sastanke (Ante Babačić – ante.babacic@skole.hr ili preko Teamsa ili na hodnicima naše škole).

Vaše bivše maturantice (4.C) Lucija, Anita i Sara