Simulacija suđenja u prekršajnom postupku

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Dana 31.1. 2023. učenici 3.c razreda na nastavnom satu upravnog postupka održali su simulaciju suđenja u prekršajnom postupku. U ulogama sukobljenih strana su bili Dominik Dedić i njegov tim odvjetnika (Vlado Gavranović, Bruno Horvat, Luka Boroz i Lovro Krizmanić) kao okrivljeni te Anđela Boras, Marija Levar, Niko Franc i Petar Pavlović kao policijski službenici koji su dali sve od sebe da dovedu okrivljenika pred lice pravde. Ulogu svjedoka imale su Lora Ana Banović i Ana Boroz dok je odluku o okrivljenikovoj sudbini donijelo veliko vijeće sudaca koje se sastojalo od 5 članova a to su: Iva Antolović, Noa Antunović, Dario Šimičić, Ivana Berišić i Darija Kozić. Ukratko, okrivljeni je bio optužen za nepropisno korištenje oružja i remećenja javnog reda i mira, ali je njegov tim odvjetnika pružio vrlo jaku obranu. S druge strane, policijska službenica nastojala je dokazati krivnju okrivljenika i na taj način okrenuti suđenje u drugom smjeru.

Nakon saslušanja stranaka, odvjetnika i svjedoka došlo je vrijeme da sudnica ustane te da vijeće sudaca objavi finalnu odluku. Unatoč čvrstoj obrani i nastojanjima policijske službenice, sudsko vijeće je odlučilo kazniti okrivljenog što mnogi smatraju nepravednom odlukom i sumnjaju na pristranost sudaca.

Na kraju krajeva neovisno o donešenoj odluci svi učenici su uživali u svojim ulogama te neobično izvedenom nastavnom satu. Naučili su nešto na praktičnom primjeru što će im sigurno značiti više nego samo predavanje profesora. Činjenicu da su svi uživali dokazuju i želje učenika za ponovnom simulacijom suđenja koja, kako profesorica Ondina Mesar kaže, biti simulacija kaznenog postupka.

Antonija Ivezić 3.c