Erasmus+ Europsko građansko sudjelovanje

  • Kategorija objave:Projekti

Nastavnik Ante Babačić je od 18.-21. prosinca 2022. godine sudjelovao na Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ „Erasmus+ contribution to European civic participation“ u Napulju, Italija. Na konferenciji su, uz našeg nastavnika, sudjelovali i predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU te sudionici iz sektora općeg, strukovnog, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih iz Hrvatske.

Sudionici su odabrani putem Javnog natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Službeni domaćini i organizatori Training and Cooperation Activities (TCA) su bili predstavnici talijanske nacionalne agencije za Erasmus+ Indire.

Održana su predavanja profesora Paula Bokkera sa Sveučilišta u Bologni i profesorice Kalypso Nicolaidis s European University Institute, nakon kojih je uslijedila debata sa sudionicima iz svih zemalja.

Nastavnik Babačić je sudjelovao na okruglom stolu u grupama u kojima su sudionici raspravljali o europskom građanstvu odnosno o načinima kako Erasmus može pridonijeti razvoju aktivnog građanstva, kao i izazovima s kojima se pojedina zemlja susreće (npr. euroskepticizam).

Drugog dana su svi sudionici sudjelovali u diseminacijskoj aktivnosti “Erasmus goes to town”. Sudionici programa posjetili su 12 napuljskih škola te predstavili svoja iskustva u provedbi Erasmus+ programa. Nastavnik Ante Babačić je pod vodstvom Pietra Michelaccia, jednog od voditelja iz talijanske Agencije Indire i s kolegama iz Švedske, Njemačke, Španjolske i Italije posjetio strukovnu školu ISIS Enrico Caruso (usmjerenje tehničko, ekonomsko i obrazovanje u svojstvu resocijalizacije zatvorenika) te predstavio svoje Erasmus+ iskustvo i iskustvo naše škole.

Nakon službenog programa sudionici su sudjelovali na božićnom koncertu “Erasmus Orchestra” u organizaciji Agencije Indire u Konzervatoriju San Pietro alla Majella.

Konferencija je bila i prilika za umrežavanje i suradnju na novim projektima, zato dragi učenici pripremite se u niskom startu za otkrivanje Europe i europskih vrijednosti.

Sufinancira Europska unija