EU Kviz

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Dana 12.4.2024. s početkom u 19:00 sati održan je EU kviz u organizaciji GONG-a u Oliver Twist Pubu.

Upravnu školu Zagreb predstavljale su tri ekipe pod vodstvom prof. Deana Sarape. Prvu ekipu činili su maturanti 4.c razreda Vlado Gavranović, Dominik Dedić i Luka Boroz, a njima je kao četvrti član malo pomogao i prof. Dean Sarapa. Drugu ekipu činile su učenice 3.f razreda Mia Grgić, Lucija Šarić i Ema Colner, a treću ekipu činili su učenici Martin Rak, Patrik Pačić i Dora Ivić. Sve ekipe pokazale su jako dobro znanje o Europskoj uniji u jakoj konkurenciji od ukupno 15 ekipa. Prvo mjesto osvojila je ekipa profesora koji ipak imaju malo više iskustva od ostalih ekipa, ali odmah iza njih fenomenalno drugo mjesto zauzeli su naši maturanti!

Nastavi čitatiEU Kviz

Online kviz natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora

Online kviz natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola održalo se 22.3.2024. s početkom u 10:00 sati.

Svaka škola imala je pravo prijaviti jednu tročlanu ekipu, a našu školu ove godine su predstavljali učenici Pavao Đurašić (3.f), Vlado Gavranović (4.c) i Odesa Vlahović Gembačev (4.d) u pratnji mentora prof. Deana Sarape. Učenici su pokazali izvrsno znanje u poznavanju Hrvatskog sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkog sustava. Osvojili su fenomenalno 6. mjesto u konkurenciji 55 škola s prikupljenih 82 boda od maksimalnih 90 bodova što uistinu predstavlja izvrstan rezultat.

Nastavi čitatiOnline kviz natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora

DAN OTVORENIH VRATA FILOZOFSKOG FAKULTETA

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Učenici trećih razreda naše škole u subotu 23. ožujka 2024. godine posjetili su Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Učenike je vodio bivši student Filozofskog fakulteta nastavnik Mario Marković.

Posjetili smo Klub studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje ih je predsjednik programske sekcije upoznao s radom kluba i različitim edukativnim i zabavnim radionicama.

Zatim smo sudjelovali na predstavljanju odsjeka za Anglistiku te odsjeka za Informacijske znanosti u velikoj dvorani fakulteta.

Nakon predstavljanja različitih odsjeka sudjelovali smo u obilasku knjižnice Filozofskog fakulteta koja je ujedno i druga najveća knjižnica u Republici Hrvatskoj.

Učenici su tijekom posjeta FFZG-u dobili sve potrebne informacije o različitim odsjecima na kojim bi htjeli studirati. Vrlo pristupačni i vedri studenti i profesori na svojim zanimljivim štandovima upoznali su ih s uvjetima za upise te opisali kako je to studirati na Filozofskom fakultetu.

Nastavi čitatiDAN OTVORENIH VRATA FILOZOFSKOG FAKULTETA

Mašta može svašta-pričajmo zajedno

Obilježili smo Međunarodni dan pripovijedanja i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka, radionicom storytellinga „Mašta može svašta-pričajmo zajedno“.

Radionicu su, uz pomoć knjižničarke, vodile učenice 2. razreda Petra Vrbanc i Mia Šulentić u kojoj su učenicima prvih razreda pokazale kako možemo sami, uz pomoć mašte i storytelling kockica ispričati vlastitu originalnu priču.

Nastavi čitatiMašta može svašta-pričajmo zajedno

Poziv na tribinu: Nesretni roditelji, sretna djeca – je li to moguće?

  • Kategorija objave:-- Naslovnica

Dragi roditelji,

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ poziva Vas na Tribinu pod nazivom „Nesretni roditelji, sretna djeca – je li to moguće?, koja će se održati 25. ožujka 2024. godine s početkom u 18,00 sati putem You tube kanala.

Nastavi čitatiPoziv na tribinu: Nesretni roditelji, sretna djeca – je li to moguće?

Imamo državnu prvakinju u prijepisu!

Državna prvakinja u prijepisu 10 min u kategoriji Učenici je Tea Ignjatović, 1. B, mentorica Vesna Rukavina Kovačević.

Rezultat kojim je to postigla je 311 neto znakova u 1 min, što odgovara 1. B daktilografskoj klasi.

Državno natjecanje u daktilografiji kao 45. Dan tipkovnice održano je 16. ožujka 2024. u Bjelovaru u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva.

U kategoriji Juniori našu školu predstavljala je Lana Savić, 3. F, mentorica Vesna Rukavina Kovačević. Lana je bila 5. s rezultatom 342 neto znaka u 1 min, što je također rezultat za 1. B daktilografsku klasu. Na natjecanju su sudjelovali naši sadašnji i bivši nastavnici i učenici (M. Piršlin, E. Horvath Žaja, L. Ježovita, Nataša Horvat Korent, I. Antolović) te predsjednica Hrvatskog stenografskog društva Andrea Wawrzynek. Čestitamo pobjednici i mentorici!

Nastavi čitatiImamo državnu prvakinju u prijepisu!

Večer u kazalištu 2024.

Dragi učenici, ljubitelji kazališta i oni koji će to postati,

ove školske godine za Večer u kazalištu odabrana je predstava temeljena na književnom predlošku hrvatskog autora Mate Matišića Moji tužni monstrumi, redatelja Vite Taufera, crnohumorna hit drama kazališta Gavella koju ćemo gledati 18. ožujka 2024.

Kazalište nije samo mjesto gdje se odvijaju predstave, nije samo umjetnost, već može značiti način života, a prije svega omogućuje duhovni rast pojedinca. Da biste produbili znanje, pred vama su projektni zadatci.

Kako biste se osnažili za pisano izražavanje doživljaja, učenici mogu odabrati neki od triju zadataka.  U svom će istraživačkom radu izraditi zbirku prezentacija o kazalištu.

Svaka grupa priprema prezentaciju u alatu Prezi o istraženim sadržajima.

Cilj projekta: istraživanjem pravila pisanja kazališnih kritika, povijesti kazališta i izradom kazališnog pojmovnika potaknuti razvoj ljubavi prema kazališnoj umjetnosti

Rok: dva tjedna od gledanja predstave te objave zadatka u Microsoft Teamsima

1. PISANJE KAZALIŠNE KRITIKE

Pomno pratite, analizirajte, a onda kritički i argumentirano vrednujte kazališnu predstavu. Istražite i pokušajte odgovoriti na brojne probleme koje otvara kazališna predstava, napišite kazališnu kritiku.

U programu uz predstavu Moji tužni monstrumi Mihanović piše: „(…) pisac (se) oglašava kao netko tko progovara kroz drugog, kako bi na pozornici oživio netko treći. (…) u ciklusu Moji tužni monstrumi otišao je još dalje u poigravanju zbiljom i fikcijom.

Istražite kako se pišu kazališne kritike, izdvojite najimpresivnije prizore i likove te opišite kostimografska i scenografska rješenja.Jesu li glumci uspjeli oživjeti dramske likove? Je li ostvaren dijalog predstave s publikom? Što je s glazbom i rasvjetom? Ostvaruju li oni svoju funkciju? Dramska predstava – mašta ili zrcalo stvarnosti?

 2. MALA POVIJEST GRADSKOG DRAMSKOG KAZALIŠTA GAVELLA

29. svibnja 1953. godine, skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu “Malog kazališta” u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište. Istražite tko je bio dr. Branko Gavella? Kako se dalje razvijalo kazalište i što je značilo za hrvatsku kulturu? Kako se mijenjalo kroz povijest? Koji su bili najznačajniji glumci? Redatelji koji su obilježili povijest kazališta Gavelle? Koje je danas značenje Gavelle na hrvatskoj kazališnoj sceni?

Na ova i druga pitanja potražite odgovore pretražujući Internet, ali i u razgovoru sa zaposlenicima Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

3. KAZALIŠNI POJMOVNIK

Sastavite rječnik od najmanje 30 do 50 natuknica kazališnih termina koji su vam zanimljivi ili nepoznati. Zadatak:

a) ponovite od kojih se odrednica sastoji, npr. leksikografski članak.

b) provjeri možeš li ponuditi bolje objašnjenje termina,  tako da ga sam/sama osmisliš

c) pretraži izvore informacija ili na neki drugi oblik prikupi podatke (npr. napravi kazališni rječnik mjesnog kraja iz kojeg potječeš, a za tumačenje nekih riječi pitaj izvornog govornika, na primjer baku/djeda)

d) predvidi hoće li tvoje kolegice/kolege razumjeti objašnjenje leksika

e) pripremi se za prezentaciju rječnika pred učenicima

f) provedi refleksiju: promišljaj o procesu istraživanja (o tijeku prikupljanja i usustavljivanja podataka) i samom uratku koji je stvoren radom, razmijeni iskustava učenja s drugim učenicima

g) provedi vrednovanje rječnika učenika koji je iza tebe abecednim redom prema opisniku za vrednovanje na dnu projektnog zadatka.  

Rješavajući neki od zadataka, učenici razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, radom u skupini i istraživačkim radom izoštravaju se jezično-komunikacijske sposobnosti pri govorenoj i pisanoj uporabi jezika, sposobnosti povezivanja spoznaja potaknuti izvornim tekstom i kazališnom predstavom, izgrađuju pozitivne vrijednosti i kritički promišljaju o svijetu, izražavaju osobne stavova kroz pisanu i govorenu riječ.

Nakon rada predstavnici grupa prezentiraju uratke.  U dogovoru s predmetnom nastavnicom objedinite prezentacije svih grupa u alatu Padlet te podijelite sadržaje na razrednoj / školskoj web stranici.

Opisnik za vrednovanje:

Predstavljanje odabranog zadatkaUčenik nije predstavio sebe  na početku prezentacije. Previše raznih opisa, nejasna i kaotična izvedba uloge. Učenik je predstavio zadatak, ali ne i sebe.    Neki su dijelovi prezentacije nejasni, izvedba uloge osrednja. Učenik je jasno predstavio sebe i zadatak.  Dobro odabran način prezentacije uratka, igranje uloge odlično.
Poznavanje sadržajaUradak je predstavljen na zbrkan način; loše samopouzdanje pri prezentiranju; nije argumentirano zašto je zadatak dobar.Zadatak je predstavljen na osrednji način; pomanjkanje samopouzdanja u nekim dijelovima prezentacije; nije do kraja jasno zašto je uradak dobar.Odlično predstavljen zadatak, sa sigurnošću i dobrim argumentima zašto odabrati baš taj uradak kao najbolji u razredu.  
Glas, glasnoćaTihi glas/ nedovoljno naglašavanje, monotono i dosadno.Predstavljači se dobro čuju. Neke riječi i informacije su naglašene kao važne.Predstavljači se dobro čuju, trude se naglasiti što je važno, koriste različitu glasnoću.   
Komuniciranje s publikomNema uključenosti razreda.Ograničena uključenost razreda (1-2 postavljena pitanja, komentara).Razred reagira na primjeren način, postavlja pitanja.    

                                                                                      Voditeljica projekta: Sanja Šepac Dužević, prof.

Nastavi čitatiVečer u kazalištu 2024.

Državno natjecanje – Engleski jezik

Nakon izvrsnih rezultata naših učenika na nižim razinama natjecanja, učenica Ema Krošelj (2.D), kao prvoplasirana u svojoj kategoriji na županijskom natjecanju pozvana je na državno natjecanje u poznavanju engleskog jezika!

Ovo je druga godina zaredom da na tom natjecanju imamo predstavnicu iz naše škole! Čestitke učenici i njezinom mentoru, profesoru Krunoslavu Korunčevu!

Nastavi čitatiDržavno natjecanje – Engleski jezik

Simulirano suđenje

U subotu 9. ožujka 2024. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu održala se Državna smotra simuliranih suđenja za srednje škole.

Ekipu naše škole činili su učenici Anđela Boras (4.c), Odesa Vlahović Gembačev (4.d), Ana Lučić (3.c), Franka Cvjetković (4.b), Lucija Šarić (3.f), Lana Savić (3.f), Hanna Draga Pećnjak (3.f), Marija Levar (4.c), Matea Princip (4.d), Luka Sever (3.f), Mara Matić (3.d), Mia Grgić (3.f) i Sara Čulkić (3.c) uz pratnju mentora prof. Deana Sarape.

U oba kruga natjecali su se protiv svojih “starih znanaca”, protivnika od prošle godine, Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira. Odličnom izvedbom u svojstvu Državnog odvjetništva uvjerili su suca da donese presudu kojom osuđuje okrivljenika na kaznu zatvora što naši protivnici nisu baš najbolje prihvatili , a u drugom krugu učenici su nastupili u svojstvu obrane gdje je sudac opet donio identičnu presudu kao i u prvom krugu tako da je na kraju ipak sve rezultiralo miroljubivim remijem. Sve pohvale sudionicima!

Nastavi čitatiSimulirano suđenje