Projekt Fintelligent

Studentska udruga Financijski klub i njihova projektna skupina „Fintelligent“ s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu nastavlja sa svojim uspješnim projektom promicanja financijske pismenosti među učenicima srednjih škola.

Ove školske godine u malo izmijenjenim uvjetima, uz odrađene on-line radionice, učenici 4. a i 4. b razreda su se imali prilike upoznati s novim pojmovima iz područja ekonomije, porezne pismenosti i bankarstva. Osnovni cilj provedenih radionica je osvijestiti mlade i ukazati im na potrebu konstantne edukacije na području financijske pismenosti.

U 1. radionici na temu „Osnove ekonomije“ prolazili smo kroz tri temeljna gospodarska pitanja, temeljne funkcije tržišta, formiranje i promjenu cijene proizvoda i usluga, odnos ponude i potražnje te fiksne i varijabilne troškove.

U 2. radionici na temu „Osnove porezne pismenosti“ učenici su upoznali vrste trošarina, na što se odnose izravni i neizravni porezi, koliko trenutno iznosi javni dug RH i kako on utječe na BDP, te što sve uključuje bruto plaća.     

 U 3. radionici na temu „Osnove bankarstva“ prezentirane su mogućnosti kreditiranja, razlika između kreditnih i debitnih kartica te uloga Hrvatske narodne banke u poslovanju komercijalnih banaka.  

Pozitivne povratne informacije učenika i njihovo aktivno sudjelovanje, uz prigodno nagrađivanje najuspješnijih, ukazuju na još jednu godinu uspješne realizacije ovog projekta.